MICK PAUL – PARALLEL LIVES

Artiest info
Website
bandcamp

 

“Parellel Lives” is de eerste soloplaat van de Londense bassist Mick Paul die in de voorbije decennia vooral muziek speelde in ‘The David Cross Band’ en als bassist talrijke opdrachten afwerkte als sessiemuzikant bij de plaatopnamen van Britse muzikanten. Het componeren van progressieve rocknummers heeft hij voornamelijk geleerd tijdens de vele tournees die hij in de jaren ’70, ’80 en ’90 heeft gedaan in de begeleidingsband van diverse artiesten in dit muziekgenre.

Zijn veertien tracks tellende debuutplaat “Parellel Lives” kwam tot stand na een ‘crowdfunding’-project dat hem toeliet om de opnamestudio in te trekken met toetseniste Sheila Maloney die ook als co-producer naast Mick Paul fungeerde en die hij goed kende van haar toetsenwerk bij ‘The David Cross Band’. Andere instrumentalisten die participeerden waren drummers Steve Roberts en Craig Blundell, zijn ex-bandleider en violist David Cross, fluitspeler David Jackson, gitaristen Paul Clark en Geoff Winkworth en vocalisten Jinian Wilde op alle tracks en Dennis Mahon voor het nummer “Name On You”. Zelf speelt Mick Paul op basgitaar en elektrische gitaar en hij zingt ook op de albumtiteltrack.

Het gaat dan wel om progressieve rockmuziek maar de aandacht voor een vlot in het gehoor liggende melodie blijft doorheen alle tracks op de plaat wel aanwezig zoals ook op het meer dan zes minuten durende openingsnummer “Your Days” en de daaropvolgende track “Light Of Silence”. Af en toe wordt wat aangeleund bij de jazzmuziek zoals in de nummers “No Horizon”, “One Way Conversation” en “Morning Skyline” of bij pop in “Beneath The Gate” en “Consigned To Reality”. Er zijn ook enkele louter instrumentale tracks te horen in de nummers “Cypher”, “Swallows” en “Frozen Perspective”.

Dat het ritmische geluid van de basgitaar centraal staat in de songs op een soloalbum van een bassist hoeven we eigenlijk niet verder te verduidelijken, maar dat je er zo’n divers arsenaal aan progressieve rocktracks mee kan creëren was voor ons toch ook wel een aangename verrassing. Mick Paul heeft dit hier echter voor eens en altijd verduidelijkt op zijn eerste soloplaat “Parallel Lives”.

(valsam)